Osteopathie? Dat ken ik nie…

02-09-2016

Steeds vaker komt osteopathie voorbij. Meestal via media als bijvoorbeeld Facebook. Maar wat is osteopathie nou precies? In de praktijk leg ik het steeds weer uit aan de mensen die het ondervinden of ernaar vragen. Ik voel het als een investering met de hoop dat de osteopathie op een gegeven moment net zo ingeburgerd is als de fysiotherapie.

 

Zenuwverbinding

Osteopathie is een uitgebreidere manier van kijken naar lichamelijke klachten. We onderzoeken het hele lichaam op zoek naar de mogelijke oorzaak van de klacht waarmee iemand binnenkomt. Zo kan het zijn dat iemand met nekklachten en hoofdpijn binnenkomt en dat de oorzaak ligt in zijn buik. Er is namelijk een zenuwverbinding tussen de buikorganen met zijn vliezen eromheen en de nekwervels hoog in de nek. Als er een spijsverteringsprobleem aanwezig is, of iemand heeft een operatie in de buik gehad, dan geeft dit spanning/verklevingen in de buikregio. Via de zenuwbaan komt dit boven in de nek aan, waardoor deze wervels vast gaan zitten. Gevolg is dan nekpijn en eventueel hoofdpijn.

 

Ontspanning

Tijdens de behandeling besteden we dan dus niet alleen aandacht aan de nek zelf, maar dus ook aan de oorzaak van de nekpijn. We kunnen via rustige mobilisaties de weefsels in de buik wat ontspannen, waardoor de trigger via de zenuwbaan verminderd. Vaak krijg je dan al gelijk een ontspanning in de nek. Daarnaast bestaat de behandeling uit houdingsgericht behandelen, zowel manueel als door middel van oefeningen die de persoon zelf kan doen. Zodoende proberen we de klacht weg te halen en tegelijkertijd preventief te werken.

 

Enkele andere voorbeelden uit de osteopathiepraktijk zijn:

 

  • Spierblessures (kuit, lies, hamstring) die maar niet overgaan of telkens terugkomen. Vaak wordt er al naar de onderrug en het bekken gekeken, maar de osteopaat gaat nog een stapje verder door bijvoorbeeld de buik- en bekkenorganen mee te nemen in het onderzoek. Vanuit de buik kan een trigger zitten die steeds voor stijfheid in de onderrug/bekken zorgt, waardoor de spierblessures ontstaan.
  • Spijsverteringsproblemen zoals bijvoorbeeld obstipatie, opgeblazen gevoel, maagzuur. Ook voeding en het spijsverteringssysteem zijn een belangrijk aspect in de osteopatische benadering. Elke dag een irriterende factor binnen krijgen kan op den duur voor problemen zorgen. Advies in combinatie met behandelen kan de klachten verlichten en zorgen voor een prettiger gevoel tijdens het dagelijkse leven.
  • Baby’s en kinderen behoren ook tot het vakgebied van de osteopaat. Als er bijvoorbeeld tijdens de bevalling complicaties zijn ontstaan kan dit in het lijfje van het kind voor onrust en spanning zorgen. Frequent huilen, veel darmkrampjes of een voorkeurshouding van het hoofd kunnen dan voorkomen. Met zachte technieken door het hele lichaam proberen we de spanning weg te nemen waardoor de kleine weer meer tot rust komt.

 

Wilt u meer weten over de osteopathie, heeft u vragen of het misschien ook kan helpen voor u. Klikt u dan op onderstaande link. Van hieruit staat de link naar de praktijk van Essed Osteopathie. 

 

Klik hier!